Automationer för e-handel

I denna artikel kommer vi att gå genom olika automationer som du enkelt kan sätta upp efter att du kopplat på din E-handel till Rule. I denna artikel kan du läsa mer om Marketing Automation för e-handel!

Vi kommer att gå igenom:

1. Övergiven varukorg
  2. Digitala kvitton

Övergiven varukorg

Övergiven varukorg är ett uppföljningsmeddelande som skickas till någon som har lagt till varor i sin varukorg och sedan lämnat webbplatsen utan att genomföra ett köp. Dessa meddelanden arbetar för att påminna kunder om produkter som de lämnat i kundvagnen, för att sedan locka tillbaka dem att köpa vad de redan var så nära på att köpa. Här kan du läsa mer om Övergiven varukorg.

Innan vi visar steg för steg hur du sätter upp en sådan automation är det bra att veta följande:

1. Produkterna behöver skickas in från er e-handelsleverantör via ett API anrop. Antingen finns det en integration till Rule eller så kan ni använda en tredje part för detta som skickar in datan till Rule.
  2. Sedan behöver ni skapa en mall eller beställa en för kvarglömd varukorg. Om ni vill börja på en gång finns det en färdig mall som man kan utgå ifrån i alla konton, den ligger i kampanjer och heter "Cart in progress".
  3. Fälten och datan som skickas in skiljer sig mellan olika e-handelsleverantörer. Exempelvis, om du har Magento kan fältet skickas till Rule som "OrderNumber", om du kanske har Centra kan fältet skickas som "Order", se till att du har koll på vad fälten kommer in som i Rule.

Innan vi visar steg för steg hur du sätter upp en sådan automation är det bra att veta följande:

1. Produkterna behöver skickas in från er e-handelsleverantör via ett API anrop. Antingen finns det en integration till Rule eller så kan ni använda en tredje part för detta som skickar in datan till Rule.
  2. Sedan behöver ni skapa en mall eller beställa en för kvarglömd varukorg. Om ni vill börja på en gång finns det en färdig mall som man kan utgå ifrån i alla konton, den ligger i kampanjer och heter "Cart in progress".
  3. Fälten och datan som skickas in skiljer sig mellan olika e-handelsleverantörer. Exempelvis, om du har Magento kan fältet skickas till Rule som "OrderNumber", om du kanske har Centra kan fältet skickas som "Order", se till att du har koll på vad fälten kommer in som i Rule.

Uppsättning av övergiven varukorg:

1. Döp automationen
  2. Välj tagg 'CartInProgress'
  3. Skapa ditt mail eller SMS
  4. Schemalägg de till efter hur länge utskicket ska göras efter att en kund har lämnat sin varukorg
  5. Aktivera mailen eller SMSen
  6. Aktivera hela slingan

När du klickat på "Lägg till mail" kommer du få upp olika mallar som du kan välja, om du har en egen "Cart-in-progress" mall, använd den. Annars finns det en mall som ligger öppen för alla som du kan använda dig utav.

Kom ihåg att denna mall hämtar data/innehåll från din e-handel. Medans du skapar ditt utskick hur det ska se ut, kommer du alltså inte att se varorna som ligger i kundes korg i mailbyggaren. Det syns bara skarpa i utskick till kunder eftersom det kan ligga olika saker i olika kunds korg. Nedan visar vi ett exempel hur det kommer se ut medans du skapar utskicket vs hur kunden tar emot det.

Värt att nämna är att så länge Cartinprogress-anropet är korrekt uppsatt via API/Integration så kommer flödet avbrytas om kunden placerar en order innan mailet gällande den övergivna varukorgen är skickat.

Ni behöver med andra ord inte oroa er för att kunden får meddelande gällande övergiven varukorg om de redan har slutfört

Digitala kvitton

En av dom vanligaste men också viktigaste transaktionella mailen är kvitton. För att Rule ska kunna skicka kvitton, behöver vi "Eventet" att en order är lagd. Då läggs taggen OrderCompleted till på medlemmen, samt orderdata. Allt detta sätts upp automatiskt när E-handelskopplingen är på plats.

Skapa en ny automation

1. Döp automationsslingan
  2. Välj trigger OrderCompleted, eller Ordershipped beroende på vilken automation du ska skapa upp
  3. Gör tidsinställning för dina utskick
  4. Aktivera kommunikationen
  5. Aktivera hela automationsslingan

När du klickat på "Lägg till mail" kommer du få upp olika mallar som du kan välja, om du har egna "Order-Confirmation" eller "Shipping-Confirmation" mall, använd de. Annars finns det mallar som ligger öppen för alla som du kan använda dig utav.

Notera att medans du skapar ditt utskick hur det ska se ut, kommer det inte se likadant i mailbyggaren som när det skickas skarpt då mallen hämtar in orderdata från ditt e-handlessystem.